Peyzaj İşleri

Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Isı yalıtımı nasıl yapılır? Sıcak veya soğuk havanın kullanılan özel malzemeler ile bina içerisine girmesini veya binadan dışarıya çıkmasını engelleme işine ısı yalıtımı denir. Isı yalıtımının yapılma şekline ve kullanılan malzemeye göre çeşitleri vardır. Bina içi ve bina dışı uygulamaları bulunan ısı yalıtımı enerji tasarrufu sağlamaktadır.

Yeni yapılan binalarda projelendirmeden itibaren ısı yalıtımı zorunlu tutulmuştur. Eski binalar da 2017’ye kadar ısı yalıtımı yaptırmak zorundadır. %60 oranında enerji tasarrufu sağlayabilen ısı yalıtımları sadece ekonomik açıdan değil sağlık için, hoş ve güzel bina görünümleri için, çevre kirliliğini önlemek için tercih edilmelidir. Isı yalıtımı nasıl yapılır? detaylı bilgi olarak;

Isı yalıtım çeşitleri

Dış Cephe Yalıtımı: Binayı dışarıdan mantolama şeklinde yapılan bir yalıtım çeşididir. En çok tercih edilen yalıtım çeşidi olan dış cephe yalıtımında çeşitli malzemeler kullanılmaktadır. En çok tercih edileni strafor kaplama ile yapılan dış cephe yalıtımıdır. Strafor kaplamada hem maliyet düşük hem de yalıtım özelliği iyi düzeydedir. Dış cephe kaplaması polistren levhalar ile de yapılabilir. Strafor kaplamaya göre maliyeti yüksek olsa da daha iyi ısı yalıtımı sağlamaktadır. Geçirgen gözenekli özelliği ile ısı ve nem dengesini koruyan polistren levhalar istenilen ebatta ve boyutta üretilebilmektedir. Çevreci ve hijyenik özelliği ile yeni nesil binalarda ısı yalıtımında tercih edilen bir kaplama çeşididir.

Çatı Yalıtımı:

Çatı Yalıtımı: Binalarda ısı kaybının önemli bir kesimi çatılardan açığa çıkan ısı ile olur. Çatılarda yapılacak yalıtım ile ısı kaybının önüne geçilebilir. Çatılarda, çatı tipine ve tercih edilecek malzemeye göre yalıtım çeşitleri vardır. Genelde ısı tutucu malzemelerin kullanıldığı çatı yalıtımlarında serme malzemeler ile yapılan kaplamalar tercih edilmektedir. Kaplama örtü ile yapılan çatı yalıtımından başka shingle altı su yalıtımı, kiremit altı buhar yalıtımı gibi çatı çeşidine göre yalıtımlar da bulunmaktadır.

Isı Yalıtım Sıvaları: Bunlardan başka ısı yalıtım sıvaları bina yapım aşamasında tercih edilen yalıtım biçimidir. Bu yalıtımda bina iskeleti yapıldıktan sonra tuğlaya yapılan kaba sıvanın üstüne ısı yalıtım sıvası kullanarak uygulanan yalıtım şeklidir. Bu şekilde hem ince sıva tamamlanmış olur hem de yalıtım yapılmış olur.

Zemin Yalıtımı: Binanın yapım aşamasında, döşeme kasetleri ile bina arasında boşluk kalacak olursa ısı kaybına sebep olur. İlerleyen yıllarda ciddi sorun teşkil eden bu durum sadece bina yapılırken uygulanacak yalıtım ile engellenebilir. Zemine ısı izolasyonu sağlayacak malzeme şap işlemi yapılmadan önce serilir. Ardından şap uygulaması yapılır. Böylelikle zeminden gelecek ısı kaybı önlenmiş olur. İyi bir yalıtım için gerekli bir uygulamadır.

Pencere Yalıtımı: Doğramaların kalınlıkları ve kalitesi ısı yalıtımında pencerenin önemini ortaya çıkarmaktadır. Çift cam ve üç camlı sistemler kullanılarak yalıtım sağlanmış olur. Her ne kadar kaliteli malzeme kullanmış olsak da birleşim yerlerinde bırakılan boşlukların iyi izole edilmesi gerekmektedir. Boşluklar pencere takılırken izole edilmeli ve ısı kaybı en aza indirecek şekilde takılmalıdır.

Eğer bina çok eski ve yalıtım konusunda kat malikleri ile uzlaşma sağlanamıyor ise kullanılacak bir diğer yöntem de boya kaplama ile uygulanan ısı yalıtımıdır. Bina dışına özel geliştirilmiş yalıtım boyaları kullanarak ısı yalıtımı yapılmış olur.